EP képviselőink jövedelmi nyilatkozatai - új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetése
2024. 07. 30. A TISZA Párt tegnap nyilvánosságra hozta minden európai parlamenti képviselője jövedelmi nyilatkozatát, egészen 2021-ig visszamenőleg, beleértve a párt vezetőjének, Magyar Péternek saját nyilatkozatát is. Bár ezek a nyilatkozatok nem helyettesítik a vagyonnyilatkozatot, máris nagy figyelmet kaptak a sajtóban.

Magyar Péter a nyilatkozat kapcsán hangsúlyozta, hogy soha nem tagadta, jogászként korábban jól keresett. Kiemelte, hogy ügyvédként, diplomataként, jogi igazgatóként és befektetési tanácsadóként szerzett tapasztalatot, és voltak állami megbízásai is. Jelenlegi európai parlamenti képviselői fizetése azonban jóval alacsonyabb, mint korábbi jövedelmei, és ennek felét havonta jótékonysági célokra ajánlja fel.

A politikus részletesen beszámolt vagyoni helyzetéről is: két budai lakással, egy Káli-medencében található üres telekkel, valamint egy hat éves Volvóval rendelkezik. Továbbá említette, hogy megtakarításai és jelzáloghitelei nagyjából kiegyenlítik egymást. Hangsúlyozta, hogy ez a vagyon messze elmarad a NER elitjének szintjétől, ahol évi 10 milliárd forintos bevétel szükséges a belépő szinthez – és ez nem munkabérből származik.

A TISZA Párt elkötelezett az átláthatóság és az őszinteség mellett, ezért a vezetőjük kiemelte, hogy a párt nem tartja elfogadhatónak, ha egy miniszterelnök valótlan állításokat tesz megtakarításaival kapcsolatban, miközben hatalmas uradalmakat építtet és családtagjai milliárdos vagyonokat halmoznak fel rövid idő alatt.

A pártvezető azt is elmondta, hogy karrierje során hosszú éveken keresztül dolgozott privát szektorban, ami szerinte ritkaság a NER elitje körében, és különösen a miniszterelnökre nem jellemző. Véleménye szerint tőlük még inkább elvárható lenne a transzparencia.

A TISZA Párt ígéri, hogy ha felhatalmazást kapnak a választóktól, új vagyonnyilatkozati rendszert vezetnek be, amelyben minden magas rangú politikus és családtagjaik vagyonosodását húsz évre visszamenőleg vizsgálják. Azok, akik nem tudják hitelt érdemlően igazolni vagyonuk forrását, adóhiányként kötelesek lesznek befizetni a különbözetet az államkasszába, ellenkező esetben végrehajtási eljárás keretében hajtják be tőlük az összeget.