A balatoni turizmus visszaesése: a valóság eltér a kormányzati sikerpropagandától
2024.08.04. Balatonfüredre mindig öröm visszatérni, hiszen az északi part fővárosaként különleges helyet foglal el a Balaton szerelmeseinek szívében. Azonban szomorú látni, hogy a számos fejlesztés ellenére egyre kevesebb magyar engedheti meg magának a balatoni pihenést.

Bár a kormányzati sikerpropaganda soha nem látott turistaáradatról beszél, a valóság ennek ellentmond. A júniusi vendégéjszakák száma jelentősen elmaradt az előző évi adatoktól, és a balatoni hotel- és vendéglő tulajdonosok egyes szegmensekben akár 30%-os visszaesést is tapasztalnak. Egy patinás füredi szállodában eltöltött éjszaka során tapasztalható volt, hogy a főszezon egyik hétvégéjén is csupán félház volt.

Nem is olyan régen, augusztusi hétvégéken lehetetlen volt szállást találni a Balaton frekventáltabb településein előzetes foglalás nélkül. Ma azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a turizmus és vendéglátás területén is hiányzik az átfogó fejlesztési stratégia és a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások (KKV-k) megfelelő támogatása.

Eközben a NER oligarchák megalomán turisztikai beruházásait egyedi döntések alapján adófizetői milliárdokkal támogatja a Magyar Turisztikai Ügynökség, amely Orbán Ráhel házi intézeteként működik. A TISZA Párt szerint ez a helyzet is jól mutatja, hogy a turizmusban, akárcsak sok más területen, sürgős változtatásokra van szükség az átláthatóság és az igazságos fejlődés érdekében.