A TISZA Párt a tanárok béréhez kötné a miniszterek és a miniszterelnök fizetését
2024. 07. 31. A TISZA Párt határozottan elítéli a kormány legújabb döntését, amely szerint a miniszterelnök 27%-kal emelte egyes miniszterek fizetését. Az intézkedés következtében van olyan miniszter, aki már havi 6,3 millió forintot keres, míg a miniszterelnök fizetése mostantól hivatalosan is 6,5 millió forint lesz havonta. Ez a lépés különösen felháborítónak tűnik annak fényében, hogy hárommillió magyar állampolgár él a létminimum alatt, és egyre többen küzdenek a mindennapi megélhetésért.

A TISZA Párt szerint elfogadhatatlan, hogy a már eddig is 5 millió forintot kereső – gyakran milliárdos vagyonú – miniszterek fizetése ilyen mértékben emelkedjen, miközben a miniszterelnök az átlagbérhez viszonyítva immár az Európai Unió legjobban fizetett kormányfőjévé vált.

A TISZA Párt kormányalakítási felhatalmazás esetén radikális változtatásokat ígér: a miniszterek és a miniszterelnök fizetését a tanárok bértáblájához kötnék. A tervek szerint a miniszterelnök fizetése nem haladhatná meg egy I. besorolású pedagógus minimum fizetésének hatszorosát, ami jelenleg 538.000 forint, a minisztereké pedig ennek négyszeresét. Továbbá az egyéb állami tisztviselők és cégvezetők fizetése sem léphetne túl a miniszterelnök bérén.

A párt európai parlamenti képviselői minden hónapban félmillió forintot ajánlanak fel jótékonysági célra a fizetésükből, míg a párt vezetője saját fizetésének felét adományozza hasonló célokra. A TISZA Párt szerint ezek az intézkedések a társadalmi igazságosságot és a közszolgáltatások megbecsülését erősítenék.