8/6/2024
A TISZA Párt kormányváltás után azonnal csökkentené az élelmiszerek ÁFA-ját
A TISZA Párt ígéretet tett arra, hogy a kormányváltást követően azonnal 5%-ra csökkenti a gyümölcsök és zöldségek ÁFA-ját, majd fokozatosan az összes egészséges és alapvető élelmiszer ÁFA-kulcsát is mérsékli. A párt szerint az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája és az európai rekorder ÁFA következtében az elmúlt két évben hazánkban 67%-os élelmiszer-áremelkedés következett be, amivel Magyarország a drágulás tekintetében is az "aranyérmet" szerezte meg az Európai Unióban.

A magyarországi élelmiszer-árszínvonal már az uniós átlag fölé emelkedett, a tejtermékek és a pékáruk ára 15-18%-kal haladja meg az uniós árszintet, míg Lengyelországban és Romániában az árak az uniós átlag 66%-át, illetve 60%-át teszik ki. A szomszédos országokban tett látogatások során tapasztalható, hogy az élelmiszerek többsége olcsóbb, mint Magyarországon, ami különösen nehéz helyzetbe sodorja a legszegényebb magyarokat.

A kereskedelmi láncok beszámolói szerint a vásárlók egyre inkább az olcsóbb, rosszabb minőségű élelmiszerek felé fordulnak, és a hónap utolsó harmadában drasztikusan visszaesik a kereslet még az alapvető élelmiszerek iránt is. Ez egyértelműen jelzi, hogy Orbán Viktor politikája mennyire megnehezítette a magyar emberek mindennapi életét.

Jelenleg a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-ja Magyarországon a kiskereskedelmi különadóval együtt 31,5%, miközben az Egyesült Királyságban, Írországban és Spanyolországban 0%, Lengyelországban 4%, Romániában pedig 5%. A TISZA Párt szerint ez az állapot tarthatatlan, és bármit is állít a kormány, ez nem normális helyzet.

A Fidesz hibás döntéseinek eredményeként Magyarország sereghajtóvá vált az egy főre eső fogyasztásban és nemzeti jövedelem termelésben, miközben az ország az Unió élvonalába került a drágaság tekintetében. A magyarok ma már többet fizetnek az energiáért, az üzemanyagért, a banki szolgáltatásokért, valamint a mobil és internethasználatért, mint a környező országok lakói.

A TISZA Párt kormányra kerülése esetén azonnali lépéseket tesz az élelmiszerek ÁFA-jának csökkentésére, ami nemcsak a magyar családok számára jelentene óriási segítséget, hanem a magyar gazdák és az élelmiszeripar minden szereplője számára is, és jelentősen élénkítené a hazai termelést.