A TISZA Párt levele Pintér Sándor belügyminiszternek a kórházi klimatizálási problémák és elmaradó műtétek miatt
2024.08.10. A TISZA Párt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben súlyos aggályokat fogalmaztunk meg a kórházi klimatizáló berendezések működési zavarai és az emiatt elmaradó műtétek kapcsán. A levél szerint a hőhullám során számos esetben halasztottak el műtéteket, és helyeztek át betegeket más intézményekbe a klimatizálás elégtelensége miatt.

A levélben a TISZA Párt kéri a belügyminisztert, hogy adjon tájékoztatást arról, hány műtét maradt el a klímaberendezések meghibásodása miatt, mely intézményekben történtek ezek az esetek, és hogy az érintett kórházakban milyen intézkedéseket tettek a problémák megoldására. Emellett részletes adatokat kérnek arról is, hogy a műtők, intenzív osztályok és kórtermek hány százaléka rendelkezik megfelelő klímaberendezéssel.

A levélben hangsúlyoztuk, hogy a klimatizáció hiánya nemcsak a betegek komfortérzetét rontja, hanem az ellátás biztonságát is veszélyezteti. A TISZA Párt arra is kíváncsi, milyen előkészületeket tett a kormány az augusztusi újabb hőhullám kezelésére az egészségügyi intézményekben, és milyen támogatást kapnak az egészségügyi dolgozók, hogy a nehéz munkakörülmények között is biztonságosan végezhessék munkájukat.

A levél végén arra is rákérdeztünk, milyen előrelépéseket tettek az elmúlt 14 évben az egészségügyi intézmények klimatizálása terén, és milyen fejlesztéseket terveznek a következő két évben. A TISZA Párt emellett társadalmi kezdeményezést indít az adatok összegyűjtésére és publikálására, hogy a közvélemény pontos képet kaphasson a helyzetről.