9/17/2024
Hol vannak a katonák? - Válaszokat várunk!
Tízezrek dolgoznak az árvízi védekezésben, a honvédség pedig sehol. Magyar Péter ismét kérdéseket tett fel a miniszterelnöknek a helyzetről, Facebook posztját szó szerint közöljük.

Tehát miközben több tízezer civil pakolja a homokzsákokat (köztük iskolából kirendelt sok száz gyerek), aközben a kormány 5 nappal az első bejelentése után, a tetőzés közeledtével 1400 katonát tud/akar az árvízi védekezésbe bevonni az egyik legsúlyosabb dunai árvíz idején.

Miniszterelnök úr,

Miért hazudozott Dömötör Csaba államtitkár vasárnap este 17 ezer katona mozgósításáról? Egyáltalán pontosan hány vezényelhető katonája van a magyar honvédségnek? 3 ezer? Vagy 4 ezer? Igaz, hogy jelenleg a védelmi munkálatok helyett a Bakonyban gyakorlatozik a honvédség jelentős része?

Igaz az, hogy a 12 ezer önkéntes tartalékosnak csak tegnap ment ki az első üzenet az alábbi szöveggel:

“Tisztelt Tartalékos Katona!

Felmerült annak a lehetősége, hogy az árvízi védekezési feladatok megerősítésére tartalékos katonák kerüljenek behívásra.

Kérem, amennyiben - tervezhetően - 2024. szeptember 19-től egy hét időtartamra részt tudna venni a feladatokban, úgy szándékát a SZKIF email címére ([email protected]) 2024. szeptember 17. 12:00-ig "Árvíz 2024-feladatvállalás" tárgyban jelezze. A részvétel pontos feladatainak kidolgozása jelenleg zajlik.”

Miniszterelnök úr,

Igaz az, hogy miközben gyerekek is részt vesznek az árvízi védekezésben, aközben az adófizetők által minden hónapban fizetett tartalékosok eldönthetik, hogy akarnak-e homokzsákokat pakolni? Mi az, hogy felmerült annak lehetősége, hogy katonák kerüljenek bevonásra? Ez mit jelent a katonai szakzsargonban? Miért akkorra próbálják behívni a tartalékosokat, amikor a Duna egyes szakaszain már túl leszünk az ár tetőzésén?

Miniszterelnök úr,

Pontosan hány fős a katasztrófavédelmi állomány? Hányan vannak kivezényelve közülük a gátakra? Igaz az, hogy nincs elrendelve a 24/24-es műszak?

Miniszterelnök úr,

Az egyik legsúlyosabb árvízi veszélyhelyzetben miért nincs már napok óta a gátakon/miért nem dolgozik a védelmi feladatokon minden hadra fogható szerződéses katona és tartalékos?

Íme az eddigi kormányzati kommunikáció:

09.16 7:00 - 17 ezer katonát mozgósítunk - Dömötör Csaba

09.16 14:00 - 367 katona van jelenleg, de több ezret tudunk - Honvédelmi miniszter

09.16 16:00 - 367 katona - Honvédség

09.16 20:00 - 24 órán belül 4000 katona - Magyarország Kormánya

09.17 6:00 - közel 1400 katona - Honvédelmi miniszter