10/1/2024
Magyar Péter Gyomaendrődön: a vízgazdálkodásunkat meg kell újítani!
A TISZA Párt elnöke élőben jelentkezett a Hármas-Körös partjáról, ahol Raskó Györggyel beszélgettek árvízről, vízgazdálkodásról.

Talán nem is gondolnánk, mennyire fontos Magyarországnak a vízgazdálkodás megfelelő menedzselése, korszerűsítése.

Az elmúlt hetekben megáradt Duna hatalmas vízmennyiséget húzott magával. Nagyjából Balatonnyi mennyiségű vizet engedtünk el úgy, hogy Magyarországon az aszálykár éves szinten 1500 milliárd forint.

Magyar Péter Raskó György agrárközgazdásszal tartott helyszíni bejárást Gyomaendrődön.

Megvizsgálták, mennyire elhanyagolt és használhatatlan állapotban van jelenleg mind a szivattyú, mind a csatornarendszer, ami arra rendeltetett, hogy a Kőrösből átemelje és tárolja a vizet.

Ez a helyzet fenntarthatatlan állapotba hozta az agrárszektort.

A mi megoldási javaslatunk a következő:

Az elsődleges feladat egy országos rendszer-rekonstrukció, vagyis a tisztítás és rehabilitálás. Ez biztosítaná a talajvíz pótlását is, amely gyógyír az öntözésre és a termesztésre is. Második lépcsőfok az infrastruktúra-fejlesztés lesz.

Falurehabilitációs Programmal vissza kell adni a gazdálkodást a vidéknek. Európai mintára farmközpontok kialakításával, gazdaszövetkezetekkel juthatnánk el abba az állapotba, ahol már 40 évvel ezelőtt jártunk egyszer.

Be kell hívni a fiatalokat az agráriumba. Hazánknak nagyszerű természeti adottságai vannak, amit érdemes kihasználni, a mezőgazdasági high-tech rendszereknek köszönhetően pedig vonzó perspektíva a szakmát – hivatást választó korosztály számára is.

Vissza kell hozni az intenzív növénytermesztést – ami évi 200 milliárd hasznot jelentene.

És ami a programpontjaink között már a kezdetektől szerepel; a zöldség – és gyümölcs áfáját 31,5%-ról 5 %-ra csökkentjük, hogy lehetőséget biztosítsunk a vitamindúsabb és egészségesebb étkezéshez.

Köszönjük Györgynek a szakszerű tájékoztatást! Meggyőződésünk, hogy csakis hozzá hasonló, elkötelezett szakemberekkel konzultálva és együttműködve fogunk tudni egy élhetőbb Magyarországot építeni.