Magyar Péter Orbán Viktor békemissziójáról
Orbán Viktor az Európai Tanács soros elnökségi posztját betöltő első napján saját maga által elnevezett „békemisszióra” indult. A magyar miniszterelnöknek azonban nincs felhatalmazása arra, hogy az Európai Unió nevében tárgyaljon.

Orbán Viktor először Kijevbe látogatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz, majd Moszkvában ült tárgyalóasztalhoz Vladimir Putyin orosz elnökkel.

Magyar Péter szerint problémát jelent, hogy senki nem kérte fel a miniszterelnököt a békemisszióra. De ha már kinevezte magát a béke követének, és nekivágott ennek az útnak, akkor mondja el, hogy mit tárgyalt Putyinnal! Miről folyt a diskurzus több órán keresztül, zárt ajtók mögött? Felszólította-e Putyin elnököt az emberiség elleni bűncselekmények azonnali leállítására, vagy csak bólogatott, mint a közös sajtótájékoztatójukon? Tette mindezt akkor is, amikor Putyin méltatlanul, többször megsértette hazánkat az esemény közben.

A TISZA Párt elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy miután a tárgyalást követő napokban Putyin egy gyermekkórházat bombáztatott le, a nyilvánvaló terrorcselekedetet a magyar kormány a mai napig nem ítélte el.

Magyar Péter reményét fejezte ki, hogy Orbán Viktor belpolitikai programja nem telepszik rá a soros elnökségi pozícióra, amely óriási lehetőség Magyarország számára. Már pusztán a napirendi pontok sorrendjének felállítása, tehát a párbeszéd tematizálása is nagy jelentőséggel bírhat. Több ország képviselője is jelezte, hogy bojkottálni fogja az elnökségi üléseket a magyar miniszterelnök összeférhetetlensége miatt, ezért a TISZA Párt javasolja a mielőbbi egyeztetéseket a konfliktusok elsimítására, és a jövőbeli kompromisszumos együttműködésre.

A TISZA Párt nyitott a magyar elnökség támogatására, és hajlandó az együttműködésre is mindaddig, amíg az a magyar emberek érdekeit szolgálja.