Ukrajnával kapcsolatos határozatról tárgyalt az Európai Parlament
Az orosz-ukrán háború elítéléséről, az uniós államok állásfoglalásáról és a béke szükségességéről is szól az a határozati javaslat, melyet szerdán terjesztett elő az Európai Parlament. A TISZA Párt néhány ponton egyedi véleményt fogalmazott meg.

Magyar Péter jelezte Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, hogy a TISZA Párt jelen formájában nem tudja támogatni a javaslatot.

Indoklásában kifejtette, hogy a szöveg Magyarországot, és nem a magyar kormányt marasztalja el, ez pedig nem elfogadható. A dokumentum azt is tartalmazza, hogy Orbán Viktor visszaél a vétójogával, ami az intézményrendszer felépítését tekintve helytelen meglátás, ugyanis a vétójoghoz – nevéből adódóan – mindenkinek joga van. Más kérdés, hogy a szokásjog azt diktálja, ha valamit támogat a többség, akkor azt többségileg támogatni szokták.

A TISZA Párt azt is problémásnak tartja, hogy a javaslat olyan hangzatos passzusokat is tartalmaz, mint például: „Az utolsó győzelemig kitartunk”. Magyar Péter szerint az ukrán embereknek nem arra van szüksége a jelen helyzetben, hogy a végsőkig folyjon a harc. Éppen ellenkezőleg, ők a mihamarabbi tűzszünetet várják.

Orbán Viktor új képviselőcsoportja, a Patrióták Európáért már jelezte: ők saját határozati tervet fognak benyújtani.

Magyar Péter javaslata szerint át kellene strukturálni az Európai Parlament orosz-ukrán háborúhoz való hozzáállását. Szerinte a határozati javaslatok ideje lejárt, és ideje lenne a tettek mezejére lépni.

Javaslata szerint életre kell hívni egy olyan delegációt, melynek küldetése a tárgyalások elősegítése. Utazzanak el Kijevbe, Moszkvába, tárgyaljanak a háború békés lezárásának feltételeiről. Munkájukat pedig segítse az Európai Parlament, vagy akár az összes EU-s intézmény.